Äänieristys



 

 
12.11.2013 Kaupungin terveystarkastaja kävi ja jo pikainen mittaus kompressorin käydessä osoitti, että olohuoneessa melutaso ylittää Asumisterveysohjeen 2003 mukaan mitatun suurimman sallitun melutason.


Valvoja Kari Laakson aiemmin antama lausunto melutasosta todistettiin siis virheelliseksi.




Palasimme evakosta 1.5.2011.


Pian huomasimme, että äänieristys on heikompi kuin ennen remonttia. Seuraavan kerroksen vessasta kuului lorotus selvästi koko asuntoon. WC:n huuhtelu kolmannessa kerroksessa kuului kosken kohinaa muistuttavana äänenä. Kellarissa sijaitsevan kylmähuoneen kompressorin ääni kuului matalana murinana.
Selvittäessäni syitä melutason lisääntymiseen niitä löytyi useitakin.

Seuraavan kerroksen viemäriputket kulkevat nyt kylpyhuoneemme kautta sinne tehdyn alakaton päällä. Alakattoon asennetun kaksinkertaisen Gyproc-levytyksen piti toimia äänieristeenä. Tähän levytykseen oli vesimittarin kohdalle jätetty 35x35 cm aukko. Tämä aukko ei näkynyt tarkastuksissa, koska levyjen alapuolella oli vielä panelointi ja siinä peltiluukku aukon kohdalla. 

Levyihin tehtyjä putkien läpivientiaukkoja ei ollut tukittu, saumoja ei ollut tiivistetty vaikka näistä oli nimenomainen maininta sekä rakennusluvassa että työselityksessä.
Keittiössä putkihormin seinät ovat nyt Siporexia, ennen betonia. Siporex seinän ääneneristävyys on 10-15 dB heikompi kuin betonin.
Hormin ja seinän välissä oli jo ennen remonttia rako, jota ei nytkään tukittu.

Uudet viemäriputket ovat muovisia, entiset olivat valurautaa.Keittiön lattiasta betonilaattojen välistä puuttuu eristettä. Välipohjan alapuolella kellarissa pystyviemärissä on tehty sivusiirto. Kylmäkellarin kompressori sijaitsee kopissa, joka on osittain keittiömme, osittain kylpyhuoneemme lattian alla. Kompressorin laitteisto on koottu erillisen asennuslaatan päälle. Sen alla on Styrox-levy estämässä tärinän johtumista rakenteisiin. Lattiaa tasoitettaessa oli tasoitetta levitetty reilusti styrox-levyn yli, jolloin asennuslaatta yhdistyi seinään ja lattiaan. Kompressorin tärinä välittyy nyt rakennuksen runkoon.

4.10.2011 tehtiin taloyhtiön valvojan tilaama äänitasomittaus, valvoja toimi avustajana.
Kylmäkellarin kompressoria ei saatu kytkettyä jatkuvasti käyntiin, joten mittaaja päätti, että se pidetään koko ajan pois päältä. Mitattiin siis vain viemäriäänet. Mittaajalla oli kiire seuraavaan paikkaan ja testi jäi kesken. Sovittiin, että jatketaan myöhemmin niin, että kompressorin melukin saadaan mitattua.
Valvoja ilmoitti kuitenkin taloyhtiölle: ”Asumisterveysohjeen 2003 mukaan mitatut keskiäänitasot eivät ylittyneet.”
Tähän lausuntoon vedoten taloyhtiö ei ole enää huomioinut valituksiani melusta.
Tämän ohjeen mukaan pitää huomioida kaikkien LVI-laitteiden melu, siis myös kompressorin.
Pyysin valvojalta mittaustuloksia ja hän ilmoitti ”Ei anna aihetta toimenpiteisiin”.
Lasku mittaustyöstä lähetettiin minulle. Sen eräpäivä oli ylittynyt jo kauan sitten ja koska en ollut pystynyt todistamaan, että meluarvot ylittyivät, maksoin laskun.

Palaverissa 7.9.2011 keskustelimme urakoitsijan kanssa äänieristyksestä ja sovimme, että urakoitsija tilaa äänitasomittauksen ulkopuoliselta asiantuntijalta ja ellei melu ylitä normeja, me maksamme kulut.

Näsi lähetti maksamattoman laskun meille. Eräpäivä oli ylittynyt jo kauan sitten ja koska Laakson väittämän mukaan sallitut meluarvot eivät  ylittyneet, maksoin laskun perintätoimien pelossa.
Lähetin laskun myöhemmin Näsille. Työpäällikkö Ilari Siekkinen ei muista sopineensa mitään maksusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti